Verpleegkundige bezoeken aan huis

De medische kliniek in de Evangelische Kerk van Korce is opgericht om professionele zorg te bieden die anders niet in het Korce-gebied wordt verleend. De verpleegkundigen behandelen tot vijftig mensen per dag en twintig van die patiënten worden thuis verzorgd. De afgelopen week heb ik een van de verpleegsters, Emel, in de schaduw gesteld om te zien hoe een dag thuiszorg eruit ziet. Het volgende is wat ik heb opgemerkt.

Our first stop was in a village about 10 minutes outside of Korçë. I stood in the corner watching Emel prepare three bandages of varying sizes with petroleum jelly, Betadine ointment, and white powder. I stood with my camera around my neck watching intently. Emel then asked the patient if he was ready. He slowly and painfully leaned forward in his place on the couch and turned belly down putting his weight on the armrest so his backside was facing the nurse. The patient’s wife pulled his shirt up and his pants down and I buckled down preparing for what was to come. Emel removed the three bandages that were on his bottom to reveal three gaping holes; all of them a few inches apart. As she lifted the bandages, steam arose from the wounds. I could see inside of his body. It was dark and red. After undressing the wound, Emel prepares to redress it. She cleaned each wound and wiped away any blood. Next, she placed a gauze sheet in each hole and taped the bandages over each wound.

Het volgende bezoek was snel en nam de helft van de tijd in beslag als het eerste bezoek. De wond was minder verschrikkelijk dan de eerste, maar de geur die de kamer vulde toen Emel de luier van de vrouw verwijderde, was moeilijk te verdragen.

De derde patiënt leek veel op de eerste; lijdt aan doorligwonden. Terwijl Emel de verbanden maakte, verwijderde de moeder van de patiënt haar deken en wat eronder lag, was de dunste vrouw die ik ooit in mijn leven heb gezien. Er zat geen vet of spier op haar benen, alleen een doorhangende huid. Terwijl ik van haar dijen naar haar voeten scande, werd de huid op haar schenen strakker en kon ik de vorm van haar botten zien. 

Voordat Emel het volgende huis binnenging, vertelde ze me dat de vrouw borstkanker had en dat ze veel wonden op haar lichaam had. Toen de deur naar de hoofdkamer openging, kreeg ik geen onaangename geur zoals de andere huizen, maar in plaats daarvan werd ik getroffen door een golf van hitte. De eerste wond die Emel verzorgde, was een wond op de onderkant van de voet van de vrouw. Het was ongeveer vijf centimeter lang en bleekgeel, groen en bruin. Het linkerbeen van deze patiënt leek onsamenhangend. Toen ze plat op haar rug lag, zat haar linkerknie onder haar rechterbeen en toen ze naar haar kant rolde, bleef het been precies hetzelfde.

Ongeveer 17 minuten na het bezoek, terwijl Emel twee wonden op de rug van de vrouw aan het schoonmaken was, werd ik een beetje licht in het hoofd. Wonden en bloed hebben meestal geen effect op mij, maar ik moet toegeven dat de combinatie van langdurige blootstelling aan de wonden en de onaangenaam warme kamer de wereld deed draaien en kleine zwarte vlekken de hoeken van mijn zicht vertroebelden. Ik verontschuldigde mezelf en rende naar buiten in de koele lucht. 

Standing in the open-air waiting for Emel to finish, I thought about all I had seen and experienced. The nurses that work at the center, care for wounds like this every single day. They endure the sights and emotions of dealing with bed-ridden patients suffering from worst-case wounds and sicknesses. Jesus had compassion for the sick and so does the church (Matthew 14:14). God has gifted these nurses with the skills necessary to put their compassion to action in this way. God has called them to this mission field. The mission field of bandages, antiseptics, and petroleum jelly. Praise God for their commitment and perseverance. Please help these nurses continue to provide care by donating hier