Maaltijden op wielen in Korce

De Kenedi Foundation heeft een bediening vanuit Vila Kenedi, ons verpleeghuis. Van maandag tot en met vrijdag kost een rit dertig tot veertig maaltijden rond Korce aan individuen en gezinnen die een warme maaltijd nodig hebben vanwege een slechte financiële, fysieke of mentale toestand. De maaltijden variëren afhankelijk van de voorraden die week worden gekocht, maar bestaan ​​meestal uit vlees, fruit, groenten en een ander item.

Op deze bijzonder warme januaridag voegde ik me bij de chauffeur, Erion Stoceni (hieronder afgebeeld met zijn gezin) op zijn route en legde mijn observaties vast om u een glimp op te vangen van hoe deze bediening eruit ziet en het effect ervan op de gemeenschap. Vanwege bezorgdheid over identiteitsbescherming zijn er geen foto's van de ontvangers van de maaltijden.

De totale route nam iets meer dan een uur in beslag en elke levering zag er bijna hetzelfde uit als de vorige. We openden de autodeuren en liepen de trap op naar het appartement. Erion S klopte op de voordeur en liep naar binnen zonder op antwoord te wachten, omdat de ontvangers ouder waren en zich langzaam voortbewogen. Een vrouw miste een been en kon helemaal niet bij de deur.

Elk bezoek was kort maar vriendelijk. Het was nodig om snel te bewegen om het eten warm te houden en om iedereen tijdens de lunch hun maaltijd te bezorgen. Velen van hen boden Erion en ik snoep aan of vroegen ons om heel Albanees koffie te drinken. We zouden beleefd weigeren en hen eraan herinneren dat er ook huizen te bezoeken waren.

Naast het bezorgen van eten, vraagt ​​Erion S aan elke persoon hoe het met ze gaat en of ze beter zijn dan gisteren. Een man heeft een oogprobleem en heeft elke dag een oogdruppel nodig. Een van de vrouwen die we bezochten, had wat beddengoed nodig dat in een hoge kast was opgeborgen. Een ander had iets nodig dat van een plank was gehaald. Erion heeft met al deze dingen geholpen en doet kleine dingen als deze tijdens zijn bezoeken.

De meeste gevallen waren ouderen die alleen woonden zonder familie om voor hen te zorgen. De familie woonde ofwel ver weg, of gaf er niet genoeg om om te bezoeken of te helpen. De oudste man die we bezochten was vierenennegentig. Hij is een veteraan, dus Erion begroette hem met een groet. Ik bleef in de auto tijdens een van de bezoeken omdat de man erg ziek was en Erion niet zeker wist of hij hem dood of levend zou vinden.

Het laatste huis dat we bezochten was het moeilijkst te verdragen. De man woonde alleen in een klein, vies appartement. De ramen stonden op een kier en er zat een gat in de buitenmuur. De kachel brandde, maar het was in huis dezelfde temperatuur als buiten. De Foundation bracht hem een ​​paar jaar geleden een kachel omdat hij het vuur in het midden van de kamer verbrandde en zijn plafond en muren verpestte. Vorige week werd hem een ​​bed bezorgd, maar hij weigert het te gebruiken; hij slaapt op een stapel tapijten aan de voorkant van de kamer.

De plaats voelde nog kleiner aan dan hij was, omdat hij bezaaid was met stapels afval en een willekeurige verzameling afval en zo. De kleine vloer die te zien was, was vuil en gebarsten. Het enige licht in de plaats was afkomstig van de kierramen en de zwakke gloed van het vuur. De Stichting heeft zoveel mogelijk gedaan om te helpen, maar hij gebruikt niet altijd het materiaal dat we hem brengen. Het enige wat we kunnen doen is blijven helpen en bidden dat hij ze correct zal gebruiken.

Ik vroeg Erion of het moeilijk is om dit werk elke dag te doen. Hij zei: 'Ja, het is moeilijk om ze elke dag alleen te zien zonder dat iemand voor ze zorgt. Het is moeilijk om hun ziekte of verwondingen te zien. Ik weet nooit wat ik zal vinden als ik hun huis binnenkom. Het voelt echter beter om te weten dat we hen helpen door ze een warme maaltijd te geven en ze te controleren. Er is altijd meer te doen, want er zijn er zo veel met behoeften en zo veel die moeten worden verzorgd. ”

This is a necessary ministry because it takes care of so many individuals and families. There will always be the poor and the widows and we are called to care for them. (1 Timothy 5:3-16) The need is great and the call to help is great. If you would like to answer the call and help us care for the needy please consider giving. Under Category & Funds select Kenedi Center. Thank you and God bless.