door Ashley Henderson

De medische kliniek in de Evangelische Kerk van Korce is opgericht om professionele zorg te bieden die anders niet in het Korce-gebied wordt verleend. De verpleegkundigen behandelen tot vijftig mensen per dag en twintig van die patiënten worden thuis verzorgd. De afgelopen week heb ik een van de verpleegsters, Emel, in de schaduw gesteld om te zien hoe een dag thuiszorg eruit ziet. Het volgende is wat ik heb opgemerkt.

Onze eerste stop was in een dorp ongeveer 10 minuten buiten Korçë. Ik stond in de hoek te kijken hoe Emel drie verbanden van verschillende groottes maakte met vaseline, Betadine-zalf en wit poeder. Ik stond met mijn camera om mijn nek aandachtig te kijken. Vervolgens vroeg Emel de patiënt of hij er klaar voor was. Hij leunde langzaam en pijnlijk naar voren op zijn plaats op de bank en draaide zijn buik naar beneden, waarbij hij zijn gewicht op de armleuning legde, zodat zijn achterkant naar de verpleegster gericht was. De vrouw van de patiënt trok zijn shirt omhoog en zijn broek naar beneden en ik zette me vast om me voor te bereiden op wat komen zou. Emel verwijderde de drie verbanden die op zijn billen lagen om drie gapende gaten te onthullen; allemaal een paar centimeter van elkaar verwijderd. Terwijl ze het verband optilde, kwam er stoom uit de wonden. Ik kon in zijn lichaam kijken. Het was donker en rood. Na het uitkleden van de wond bereidt Emel zich voor om deze te herstellen. Ze maakte elke wond schoon en veegde het bloed weg. Vervolgens plaatste ze een gaasdoek in elk gat en plakte het verband over elke wond.

Het volgende bezoek was snel en nam de helft van de tijd in beslag als het eerste bezoek. De wond was minder verschrikkelijk dan de eerste, maar de geur die de kamer vulde toen Emel de luier van de vrouw verwijderde, was moeilijk te verdragen.

De derde patiënt leek veel op de eerste; lijdt aan doorligwonden. Terwijl Emel de verbanden maakte, verwijderde de moeder van de patiënt haar deken en wat eronder lag, was de dunste vrouw die ik ooit in mijn leven heb gezien. Er zat geen vet of spier op haar benen, alleen een doorhangende huid. Terwijl ik van haar dijen naar haar voeten scande, werd de huid op haar schenen strakker en kon ik de vorm van haar botten zien. 

Voordat Emel het volgende huis binnenging, vertelde ze me dat de vrouw borstkanker had en dat ze veel wonden op haar lichaam had. Toen de deur naar de hoofdkamer openging, kreeg ik geen onaangename geur zoals de andere huizen, maar in plaats daarvan werd ik getroffen door een golf van hitte. De eerste wond die Emel verzorgde, was een wond op de onderkant van de voet van de vrouw. Het was ongeveer vijf centimeter lang en bleekgeel, groen en bruin. Het linkerbeen van deze patiënt leek onsamenhangend. Toen ze plat op haar rug lag, zat haar linkerknie onder haar rechterbeen en toen ze naar haar kant rolde, bleef het been precies hetzelfde.

Ongeveer 17 minuten na het bezoek, terwijl Emel twee wonden op de rug van de vrouw aan het schoonmaken was, werd ik een beetje licht in het hoofd. Wonden en bloed hebben meestal geen effect op mij, maar ik moet toegeven dat de combinatie van langdurige blootstelling aan de wonden en de onaangenaam warme kamer de wereld deed draaien en kleine zwarte vlekken de hoeken van mijn zicht vertroebelden. Ik verontschuldigde mezelf en rende naar buiten in de koele lucht. 

Terwijl ik in de open lucht stond te wachten tot Emel klaar was, dacht ik aan alles wat ik had gezien en meegemaakt. De verpleegsters die in het centrum werken, verzorgen elke dag zulke wonden. Ze verdragen de aanblik en emoties van het omgaan met bedlegerige patiënten die lijden aan de ergste wonden en ziekten. Jezus had medelijden met de zieken en de kerk ook (Matteüs 14:14). God heeft deze verpleegsters de vaardigheden gegeven die nodig zijn om op deze manier hun mededogen in daden om te zetten. God heeft hen naar dit zendingsveld geroepen. Het missiegebied van verbanden, antiseptica en vaseline. Prijs God voor hun inzet en doorzettingsvermogen. Help deze verpleegsters alstublieft door te gaan met het geven van zorg door hier te doneren. hier