door Ashley Henderson

De zomer is het hoogtepunt van alle bedieningsactiviteiten waarbij de kerkplanten op alle cilinders schieten. Om hierbij te helpen, komen verschillende teams van over de hele wereld om werkprojecten, Engelse kampen, VBS, straatprediking, enz. Te doen. Van 13-27 juli kwam een ​​gecombineerd team uit Michigan en Indiana in de VS naar Sheqeras om te dienen via een Engels kamp en VBS.

Het team bestond uit zeventien leden onder leiding van Armando en Mary Jane Kurili. Armando komt uit Korce en was tot vorig jaar sinds 1992 niet meer in Albanië. Vorig jaar brachten ze het team voor een week en realiseerden zich dat een week niet genoeg was, dus dit jaar verdeelden ze de ESL en VBS over twee weken. Ze begonnen elke ochtend met een drie uur durende Engelse les voor drie niveaus: beginner, halfgevorderde en gemoedelijk. Het hele curriculum is geschreven door een lid van de Michigan-kerk die vorig jaar kwam en geeft woensdag ESL aan een groep Albanezen.

De activiteiten stopten niet om 12.00 uur, maar gingen tot halverwege de middag. Door middel van fondsenwerving kon de groep lunchsandwiches kopen bij de eigenaar van een café in Sheqeras. De lunch werd meestal gevolgd door wat groepsspelletjes en dansen; zowel Amerikaanse als traditionele Albanese muziek. Na de muziek verzamelde iedereen zich in de kerk om een ​​van de teamleden te horen spreken over een onderwerp dat was gekozen door de pastoor, Sokol.

De behandelde onderwerpen waren de liefde van onze hemelse vader, hoe we het evangelie in ons leven konden verspreiden, naar het voorbeeld van Christus, en de kracht van de dood en opstanding. Elke dag braken de studenten in drie kleinere groepen in voor discussie en gebed. Het Amerikaanse team was getuige van een aantal zeer overtuigende momenten onder de tieners toen ze zich realiseerden welke veranderingen ze in hun leven moesten aanbrengen.

Op donderdag werden de lessen gehouden in een van de zwembaden hier in Korce. De dag begon met een uur Engels en werd gevolgd door zwemmen en fellowship voor de rest van de dag. Een deel van de groep speelde volleybal in het veld en anderen speelden waterpolo of aap in het midden. Deze dag vol plezier in de zon was het hoogtepunt voor veel van de kinderen en het personeel.

Na een weekend bijtanken in Tirana, keerde het team terug naar Sheqeras voor een week VBS voor de jongere bevolking van het dorp. Het thema van deze week zou bekroond worden met de kenmerken van Christus. Moed, nederigheid, mededogen en doorzettingsvermogen. Er was een bijbelverhaal en God wijst elke dag mee.

Maandag promootten ze de week van VBS met een festival op het schoolplein. Er was muziek, spelletjes, schminken, snacks en twee springkussens. Veel van de lachende gezichten op het festival woonden elke dag VBS bij. Ze sloten de week af met een leuke dag op vrijdag met meer schminken en waterballonnen.

Naast de belangrijkste evenementen diende het team op een aantal andere manieren. Op woensdag van de tweede week kwamen de dames van de kerk allemaal bijeen voor hun bijbelstudie. Het Amerikaanse team voegde zich bij hen en schonk hen handspa's, schoudermassages en haarvlechten. Diezelfde dag schilderden enkele andere leden van het team de muren van het kerkhof in een fris wit.

Ongeveer de helft van de teamleden was hier afgelopen zomer en we hopen velen van hen volgende zomer weer te zien. Bekijk de galerij hieronder om foto's te zien van alles wat ze hebben gedaan. Ze hebben ook een teamblog die je kunt lezen hier.